Jak upiec tort na komunię dziecka? Poznaj nasz super przepis, który zawsze się udaje!
Komunia to wyjątkowe święto dla dziecka i jego rodziców czy najbliższej rodziny. Wymaga więc odpowiedniej oprawy. Po uroczystości rodzice zapraszają gości na poczęstunek, na którym nie może zabraknąć pysznego tortu. Ale wcale nie trzeba takiego kupować, bo zawsze można przygotować go samodzielnie. Poznajcie więc nasz super przepis, który zawsze się udaje!
Dobry biszkopt to podstawa
Oczywiście na początek trzeba przygotować biszkopt. Musi on być puszysty i delikatny w smaku. Na początek czas przygotować składniki. Tutaj pamiętajcie, aby stosować się do wartości produktów i zawsze wybierać te wysokiej jakości. Dodatkowo jajka koniecznie muszą być od kur z wolnego wybiegu. Pamiętajcie też, aby wcześniej zakupić lukier plastyczny do tortów. Jakich składników więc potrzebujemy? Otóż należy przygotować 6 jajek, 1,5 szklanki mąki pszennej i niecałą szklankę drobnego cukru do wypieków. Następnie 1,5 łyżeczki proszku do pieczenie i szczyptę soli. Teraz można już przejść do pracy. Na tym etapie warto rozgrzać piekarnik do 180 stopni. I można zabierać się za pracę. Na samym początku należy oddzielić białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli (warto wiedzieć, że ubijają się wtedy zdecydowanie szybciej). Gdy piana jest już sztywna dodajemy do piany cukier, ale nie od razu tylko po trochę i dalej ubijamy, ale na mniejszych obrotach. W kolejnym kroku do ubitej piany dodajemy po 1 żółtku i dalej ubijamy. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem i dodajemy stopniowo do masy. Całość mieszamy drewnianą łyżką, albo też mieszamy mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Ciasto wylewamy na przygotowaną blachę. Oczywiście polecamy tortownicę, którą należy wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Można też użyć papieru do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20- do 30 minut do suchego patyczka. Pamiętajcie jeszcze, aby nie otwierać na początku pieczenia drzwiczek piekarnika, bo ciasto może opaść. Gdy biszkopt nie będzie już tak gorący to wyjmujemy go z tortownicy i przecinamy tworząc trzy plastry. Teraz można już przejść do kolejnego etapu.
Jak zrobić pyszny i smaczny krem? To łatwe
Potrzebujemy 1 litr śmietanki kremówki, którą ubijamy z dwoma śmietan-fixami, które wcześniej rozmieszaliśmy w 4 łyżkach cukru pudru. Gdy masa będzie sztywna dodajemy do niej pokrojone w kostkę brzoskwinie. Polecamy użyć tych z zalewamy. Kroimy je na małe kosteczki. Polecamy użycie 8 połówek. Owoce dodajemy do masy i całość ląduje na 10 minut w lodówce. W tym czasie pierwszy plaster biszkopta lekko zwilżamy zalewą z brzoskwiń, po wyjęciu kremu z lodówki dodajemy masę, następnie czynność powtarzamy i przykrywamy kolejnym plastrem. Pozostałą cześć kremu rozsmarowujemy na górną część biszkoptu. Pamiętajcie, żeby masa była w górnej części równo nałożona, bo to ułatwi znacząco pracę. Teraz możemy już przejść do lukru plastycznego. Warto wybrać też w kolorze białym.
Wykończenie tortu
Lukier plastyczny do smacznego ciasta rozwałkowujemy na cienki placek. Następnie nakładamy go na ciasto rozpoczynając od górnej części, następnie na boki. Wszystko wyrównujemy nożem. Już wtedy efekt jest naprawdę świetny. Teraz bierzemy kolejny kolor masy plastycznej. Dla dziewczynek polecamy kolor różowy i złoty, a dla chłopców niebieski i złoty. Z lukru wycinamy brylanciki czy serduszka. Teraz delikatnie zwilżamy powierzchnie przy przykleić wzory. Można też zastosować koraliki czy perełki w wybranych kolorach. To już prawie wszystko, bo na górnej części warto jeszcze umieścić figurki cukrowe aniołka czy też przedstawiające modlące się dziecko. Napis możecie także wykonać z lukru, albo wybrać od razu gotowe literki. A jeżeli macie nieco więcej umiejętności to wykorzystajcie tylki cukiernicze.
Alternatywa dla kremu białego
Jeżeli chcecie, aby środek, czyli krem niekoniecznie był śmietankowy to możecie do śmietany dodać zmiksowane truskawki i już zyskacie truskawkowy smak. Także krem malinowy świetnie smakuje. A jeżeli wasze dziecko woli czekoladowy smak to wystarczy, że dodacie do śmietany roztopioną czekoladę. Możecie śmietanę podzielić na trzy części i wykonać trzy różne smaki kremów.